Showing posts with label GK SET. Show all posts
Showing posts with label GK SET. Show all posts

Wednesday, 16 March 2016

IMPORTANT GK SET NO.87 FOR ALL COMPETITIVE EXAMS

IMPORTANT GK SET NO.87 FOR ALL COMPETITIVE EXAMS

Important Gk Set No.87 For all Competitive Exams


1. Which state has the largest Coastline(around 1600Km)?
a) Gujarat
b) Andhra Pradesh
c) Kerela
d) West Bengal

Answer a) Gujarat

2. Alang, India Largest ship-breaking yard, is in______.
a) Tamil Nadu
b) Orissa
c) Karnataka
d) Gujarat

Answer d) Gujarat

3. Which of the following global organisation is based in Washington?a) IMF
b) WHO
c) UNDP
d) UNESCO

Answer a) IMF

4. Vir Savarkar Airport is located in_____.a)Port Blair
b) Amritsar
c) Kolkata
d) Ahmadabad

Answer a) Port Blair

5. Who invented the Barometer?a) Narindewr Kapany
b) Evagelista Torricelli
c) Dennis Gason
d) Alexandre Bain

Answer b) Evangelista Torricelli

6. Yellow Revolution is associated with ___.
a) Fish
b) Oilseeds
c) Milk
d) Coffee

Answer b) Oilseeds

7. india’s biggest wildlife sanctuary for lions is ____a) Manas National Park
b) Gir National Park
c) Bandipur National Park
d) Corbett national Park

Answer b) Gir National Park

8.Which of the following terms is not associated with Cricket?
a) Diamond
b) Manhattan
c) Wagon Wheel
d) Chinaman

Answer b) Manhattan

9. Vinson Massif is located in _____.a) Australia
b) Europe
c) Antarctica
d) North america

Answer c) Antarctica

10. Which of the following awards is also called the Alternative Nobel Prize?a) Right Livelihood Award
b) Pultizer Award
c) Magsaysay Award
d) Templeton Prize

Answer a) Right livelihood Award

Friday, 26 February 2016

Wednesday, 24 February 2016

IMPORTANT GK SET NO.76 FOR ALL COMPETITIVE EXAMS

IMPORTANT GK SET NO.76 FOR ALL COMPETITIVE EXAMS

Important Gk Set No.76 For all Competitive Exams

1. The first Indian Player who participated in the Olympics was 
a) Sonia Denancord
b) Norman Prichard
c) Christina Otty
d) Muthukrishnan

Answer b) Norman Prichard.

2. Name the first Indian Woman who participated in Olympic Games?
a) Marrie Lila Ro
b) Tina Sebastian
c) Larina Lavaniya
d) Kausi Bhatia

Answer a) Marrie Lila Ro.

3. The 2012 Olympics was held in
a) Tokyo
b) Beijing
c) London
d) Moscow

Answer c) London.

4. The venue of the First Modern Olympics was __________.
a) London
b) Athens
c) Paris
d) Stockholm

Answer b) Athens. (Greece)

5. The ________ Olympic Games was cancelled due to World War II?
a) Tenth
b) Eleventh
c) Twelfth
d) Thirteenth

Answer d) Thirteenth. In the year 1944.


6. The 2016 Rio Olympics will be ________ Olympics. 
a) Thirtieth
b) Thirty First
c) Thirty Second
d) Thirty Third

Answer b) Thirty First. The proposed venue for Thirty Second Olympic Games (2020) is Tokyo (Japan).

7. Name the Indian who won the first ever gold medal for the Country in Paralympics (Games for the disabled athletes)?
a) Devendra
b) Girisha
c) Nagarajegowda
d) Joginder Singh

Answer a) Devendra. He claimed Gold in Javelin Throw in Athens Paralympics 2004.

8. The venue of 2014 Winter Olympics was
a) Oslo
b) Salt Lake City
c) Sochi
d) Nagano

Answer c) Sochi. It is a place in Russia.

9. The Scheduled venue for 2018 Winter Olympic Games is
a) Turin, Italy
b) Grenoble, France
c) Pyeong Chang, South Korea
d) Innsbruck, Austria

Answer c) Pyeong Chang, South Korea.

10. The Official Slogan for the 2021 London Olympic was
a) Refuse to lose
b) Our Blood Our Sweat
c) Inspire a Generation
d) Champions Play as One

Answer c) Inspire a Generation

Friday, 19 February 2016

IMPORTANT GK SET NO.75 FOR ALL COMPETITIVE EXAMS

IMPORTANT GK SET NO.75 FOR ALL COMPETITIVE EXAMS

Important Gk Set No.75 For all Competitive Exams

1.National Science Day ______
a)28th March
b)28th February
c)28th May
d)28th September

Answer b)28th February

2.World consumer Rights day ______
a)15th March
b)28th February
c)8th May
d)20th September

Answer a)15th March

3.Tunga Bhakra dam,Himachal Pradesh is located on which river?
a)Tungabhadra river and Krishna river
b)Manjira river
c)Mahanadi river
d)Gangotri river

Answer a)Tungabhadra river and Krishna river

4.Panchet dam,Jharkhand is located on which river?
a)Krishna river
b)Sabarmati river
c)Mahanadi river
d)Damodar river

Answer d)Damodar river

5.Mac Mohan Line lies between which countries?
a)India and Pakistan
b)India and China
c)Afghanistan and Pakistan
d)France and Germany

Answer b)India and China

6.Maginot Line lies between which countries?
a)India and Pakistan
b)India and China
c)Afghanistan and Pakistan
d)France and Germany

Answer  b)India and China

7.Hindenburg Line lies between which countries?
a)India and Pakistan
b)India and China
c)Germany and Poland
d)France and Germany

Answer c)Germany and Poland

8.Saraswati samman is given in the field of____?
a)Film
b)Poetry
c)Sports
d)Science

Answer b)Poetry

9.Arjuna Award is given in the field of____?
a)Film
b)Literature
c)Sports
d)Science

Answer c)Sports

10.Tulihal Airport is located in____?
a)Nagpur
b)Hyderabad
c)Gangtok
d)Imphal

Answer d)Imphal,Manipur

11.Dabolim Airport is located in____?
a)Goa
b)Hyderabad
c)Bengaluru
d)Mumbai

Answer a)Goa

12.National institute of Nutrition is in___ ?
a)Hyderabad
b)Bhopal
c)Dhanbad
d)Mumbai

Answer a)Hyderabad

13.School of Tropical Medicine is in ___ ?
a)Hyderabad
b)Delhi
c)Kolkata
d)Mumbai

Answer c)Kolkata

14.Jawaharlal Nehru Stadium is located in ___
a)Rajasthan
b)New Delhi
c)Arunachal Pradesh
d)Maharashtra

Answer b)New Delhi

15.Madhavrao Scindia Cricket Ground is located in ___
a)Rajkot
b)Bhopal
c)Dhanbad
d)Mumbai

Answer a)Rajkot